Un tastet d’Intel·ligència Artificial (AI)

Intel·ligència Artificial (IA; o AI si utilitzem l’acrònim anglosaxó) és un terme que podem escoltar cada cop més en diversos àmbits. Qui més, qui menys, té una idea de la definició que hi ha darrere aquest concepte. Si consultem la Viquipèdia, trobarem que la IA és una part de la informàtica, dedicada al desenvolupament d’algorismes que permet a una màquina (habitualment un computador) prendre decisions intel·ligents o, si més no, comportar-se com si tingués una intel·ligència semblant a la humana.

Es una definció que ens porta a fer-nos alguna pregunta: què entenem per intel·ligència?, com pot ser que una màquina sigui intel·ligent? O d’altres de més filosòfiques: el nostre cervell també utilitza algorismes?… Tot plegat, un tema molt apassionant.

Ara mateix, la IA té diverses aplicacions com, per exemple, en medicina, en lingüística computacional, prototips informàtics, robòtica, videojocs, resolució de problemes i, fins i tot, en el camp de l’aprenentatge i ensenyament (potser n’haurem de parlar en futurs entrades).

Doncs bé, en aquesta entrada us volem proposar fer un petit tastet d’intel·ligència artificial. És una cosa ben senzilla, però que segur que us sorprendrá. Es traca de demanar a una màquina (el nostre ordinador a través d’una pàgina web) que ens generi imatges que nosaltres haurem descrit en un text (això sí, ha de ser en llengua anglesa, de moment).

Es tracta de l’aplicació craiyon (abans DALL-E Mini). Quan accediu al seu espai web us demanarà que escriviu un text. Nosaltres hem provat “a fried egg over the earth globe“. Tot seguit heu de fer clic sobre el botó Draw i esperar (un màxim de 2 minuts). L’aplicació us mostrarà 9 propostes que responen al text que heu escrit. Val a dir que hi ha de tot: algunes imatges s’ajusten més i tenen més qualitat que d’altres. Però, si ens aturem a pensar que el que estem veient ho ha creat una màquina a partir d’un text escrit, potser ho valorarem més.

Nosaltres hem escollit una de les propostes. És aquesta:

Què us sembla? Sorprenent, oi?

Doncs va, ja teniu un petit divertimento per fer un tastet d’intel·ligència artificial.

Hi ha moltes altres aplicacions que generen imatges d’aquest tipus o que utilitzen altres recursos de la IA per crear contingut en diversos formats. I les que vindran…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...

Informació bàsica sobre protecció de dades:
Finalitat: registre de persones que comenten els continguts del blog de l’ICE.
Legitimació: consentiment de la persona interessada (art. 6.1.a RGPD).
Destinataris: amb el consentiment de la persona interessada es publicarà el seu comentari i el nom o sobrenom amb el qual s’ha registrat.
Drets de les persones interessades: es poden exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició al tractament i sol·licitud de la limitació del tractament adreçant-se a l’ICE.
Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç.