ZeroGPT: un detector per “descobrir” l’ús de ChatGPT

En la darrera entrada de recursos de l’ICEberg us parlàvem del ChatGPT. Realment, és una eina fascinant perquè permet generar textos a partir d’una proposta que se li faci. Vam apuntar, també, els reptes que això plantejava en l’àmbit de la docència. Com podem controlar que les produccions del nostre estudiantat sigui propi i no generat per ChatGPT o alguna altra eina semblant?

Aquesta pregunta obre un debat interessant sobre com exercim la docència i, sobretot, com s’avaluen els aprenentatges dels i de les estudiants.

Hem pogut llegir, a les xarxes i en articles, diverses opinions sobre com fer front a l'”amenaça” de la Intel·ligència Artificial. Hem pogut llegir, per exemple, que algunes universitats es plantejaven de demanar les tasques escrites a mà.

Mentre no ens aclarim sobre com hem de procedir i sobre com podem replantejar la docència i l’avaluació, hi ha una llumeta al final del túnel. Comencen a aparèixer eines que són capaces de discriminar si un text ha estat escrit per un humà o per una màquina. Com una mena de test de Turing, vaja…

Una d’aquestes eines és ZeroGPT, que s’anuncia com el detector més avançat i fiable de ChatGPT. Nosaltres l’hem provat i, realment, funciona molt bé. No ens n’ha deixat passar ni una.

ZeroGPT no és l’única eina que fa aquesta detecció. La pròpia empresa OpenAI (creadora de ChatGPT) també ofereix un recurs per comprovar si un text ha estat generat per ChatGPT o per una persona humana. En diuen The Classifier.

Doncs bé, ja disposem d’un parell d’antídots contra la generació de text per part de l’IA.

No oblidem, però, que el debat de fons gira al voltant de com fem la nostra docència i de com avaluem els aprenentatges dels estudiants.

5 Comments

 1. Bona tarda,
  He provat el ZeroGPT amb un parell de documents en anglès i en català i sembla que quan el document és llarg, no fa la seva feina. Hi ha un màxim de paraules o caràcters?
  Gràcies

  1. Benvolgut Alfons,
   De moment encara no hi ha massa documentació sobre el funcionament de les eines que detecten textos generats per IA. I, tot i que ZeroGPT assegura que té una precisió del 98%, hi ha moltes variables que poden fer alterar aquests valors. És més, en determinats casos el resultat de la seva comprovació acaba dient que no pot determinar si el text l’ha generat la IA o una persona humana.
   En un futur molt proper veurem que apareixen moltes eines d’aquest tipus. I, com sempre ha passat, al final quedaran aquelles que ofereixen més precisió i més facilitats.
   A l’article en citem només dues de les que ara són més populars. Podríem haver afegit, per exemple GPTzero (https://gptzero.me/) que també es presenta com una eina molt eficaç.
   En qualsevol cas, la intenció de l’entrada a l’ICEberg és la de posar sobre la taula diversos elements que caldrà tenir en compte com a docents perquè ens faran canviar la nostra manera de fer docència.
   Gràcies pel comentari!

 2. Bona tarda,

  He estat provant el GPTZero amb treballs dels meus alumnes, És dificil d’avaluar el funcionament ja que la versió gratis només estudia els primers 5000 caràcters. Bàsicament mira l’índex dels treballs i els primers paràgrafs. La UdG té cap llicència que permeti avaluar-lo d’una forma seriosa? Merci.

  1. Bon dia,

   No, en aquests moments la UdG no té cap llicència de ZeroGPT. Tot el que fa referència a IA és tan nou i fluctuant que els canvis es produeixen molt ràpidament. Caldrà esperar que es consolidi per poder prendre decisions de futur.

   Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...

Informació bàsica sobre protecció de dades:
Finalitat: registre de persones que comenten els continguts del blog de l’ICE.
Legitimació: consentiment de la persona interessada (art. 6.1.a RGPD).
Destinataris: amb el consentiment de la persona interessada es publicarà el seu comentari i el nom o sobrenom amb el qual s’ha registrat.
Drets de les persones interessades: es poden exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició al tractament i sol·licitud de la limitació del tractament adreçant-se a l’ICE.
Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç.