Jocs lingüístics… i més!

Si us diem “Paraulògic”, segur que sabeu de què estem parlant. Fins i tot és possible que hagueu deixat un momentet la cerca de paraules per llegir aquesta entrada del nostre blog. Però també és possible que aquesta paraula no us digui res i que no sapigueu de què estem parlant. Us ho expliquem!

Paraulògic és un joc lingüístic creat per Rodamots, un butlletí que envia un missatge de correu electrònic a la gent que hi està subscrita amb una paraula o expressió de la llengua catalana, amb el seu significat, algun exemple d’ús i una citació que la conté. Paraulògic s’ha posat de moda darrerament i està molt present a les xarxes socials, on la gent comenta el nombre de paraules trobades i dona pistes dels “tuttis” que es poden crear amb la combinació del dia. Està inspirat en l’Spelling bee del New York Times.

Però, potser que us expliquem la mecànica del joc i així sabreu en què consisteix: la persona que juga al Paraulògic disposa de set lletres disposades en forma de rusc d’abelles: un hexàgon central vermell i sis hexàgons blaus que es situen al seu voltant; la finalitat és trobar el nombre màxim de paraules a partir d’aquestes lletres amb la condició que sempre ha d’aparèixer la lletra vermella central i que les paraules han de tenir un mínim de tres lletres. Cada paraula suma punts en funció del seu nombre de lletres. I les paraules que utilitzen totes les lletres s’anomenen “tutti” i reben 10 punts independentment del nombre de paraules que s’utilitzin. La següent imatge mostra la proposta del dia 21 de febrer de 2022.

Més enllà del joc, podem utilitzar Paraulògic per parlar de les paraules que anem trobant, per classificar-les segons diversos criteris, per veure quines paraules hi ha que tinguin vinculació amb la nostra matèria, per veure quines relacions podem establir entre elles i els continguts de les nostres assignatures… Sempre, en qualsevol joc, podem intentar donar una volta per mirar de connectar-lo amb la nostra docència.

Al principi no us hem advertit que potser no hauríeu de llegir aquest article si teniu tendència a enganxar-vos a jocs d’aquest tipus. Però, ja que hi som, deixeu que us temptem una mica més…

Poc temps després de descobrir Paraulògic vam descobrir Wordle. També es tracta d’un joc amb paraules. En aquest cas, has d’endevinar una paraula oculta de 5 lletres amb només 5 intents. Després de cada intent, el color de les lletres canviarà per indicar l’evolució de la partida: les lletres de color verd estan ben col·locades, les de color groc són a la paraula però en un altre lloc i les de color gris no formen part de la paraula. Cal tenir en compte que es poden repetir lletres. De fet, és un joc que recorda al Matermind (segur que alguna vegada hi heu jugat).

Ja veieu: Wordle es converteix en una alternativa interessant i que no us ocuparà tant de temps com el Paraulògic.

Però les dues propostes que us hem mostrat són en llengua catalana. I si volem jugar en alguna altra llengua? I, encara més: I si volem triar paraules amb més lletres? I si amb una paraula al dia no en fem prou? I si volem crear les nostres pròpies paraules? Doncs bé, podem dirigir-nos al Wordle Multilanguage on podrem escollir moltes opcions de configuració:

  • jugar utilitzant les següents llengües: anglès, espanyol, portuguès, italià, alemany, francès, rus, turc, suec, català, euskera i gallec,
  • escollir d’haver d’endevinar paraules de 5, 6 o 7 lletres,
  • decidir jugar al mode il·limitat, on el joc no es redueix a una paraula per dia sinó que pots jugar amb tantes paraules com vulguis,
  • passar al mode de creació per crear les teves pròpies paraules i compartir-les a través de la xarxa.

Fixeu-vos que aquesta darrera opció ens permet personalitzar les paraules i poder-les adaptar a activitats docents: noms de personatges relacionats amb la nostra matèria, conceptes que haguem de treballar, paraules que ens portin a l’actualitat social del nostre entorn…

Si disposeu d’un dispositiu mòbil amb tecnologia Android us podreu descarregar aquesta aplicació per tenir-la sempre a l’abast.

I, si la possibilitat de crear els vostres propis Wordles us ha obert els ulls per dissenyar experiències d’aprenentatge, us oferim un parell de possibilitats més:

  • Una plantilla de Google Sheets que et pots descarregar, preparar i difondre (podràs utilitzar qualsevol paraula).
  • Un espai web per crear Wordles i compartir-los. Pots crear paraules en llengua anglesa, espanyola, francesa o alemanya. En aquest cas, l’aplicació comprovarà que les paraules introduïdes pels usuaris formin part del diccionari de la llengua triada. Però també existeix l’opció de no regir-se a cap diccionari i, d’aquesta manera, poder escriure qualsevol paraula.

Però, i si volem trobar alguna alternativa similar però que no es basi en lletres i paraules? Doncs també tenim aquestes alternatives. Us en presentem tres:

La primera és una proposta matemàtica: el Nerdlegame. El funcionament és similar: tens 6 oportunitats per descobrir l’equació matemàtica amagada del dia. Per resoldre-la cal utilitzar els nombres del 0 al 9, els símbols de sumar, restar, multiplicar i dividir, i el signe d’igualtat. A la dreta del signe igual només hi pot haver un nombre. I una darrera condició: totes les equacions que s’escriguin han de ser càlculs correctes.

La propera proposta es basa en els coneixements de geografia que puguem tenir. Es tracta de Worldle. En aquest repte, es mostra la silueta d’un país de tot el món i l’objectiu consisteix en descobrir de quin país es tracta. Un cop més disposes de 6 intents per resoldre l’enigma. Cal escriure el nom del país que pensem que és (hi ha un camp específic per escollir el nom de la llista de països del món. Quan premem el botó Guess, l’aplicació ens respon dient si la nostra suposició és correcta o no. En cas que no sigui correcta, ens dona dues informacions per ajustar la nostra cerca: la distància a la que es troba el país que acabem d’escriure del país ocult i la direcció de la resposta correcta respecte a la nostra suposició.

I acabarem (tot i que encara podríem trobar propostes similars) amb Dungleon, una barreja entre Wordle i un joc de rol. Es tracta d’una proposta de caire lúdic i que s’entén millor si es juga durant alguns dies seguits. En aquesta proposta, el joc representa una masmorra on cal descobrir la combinació de personatges i objectes correcta. Cada peça te un rol que aniràs descobrint a mesura que hi vas jugant. Cada masmorra té, com a mínim, 1 heroi i un monstre. Algunes peces només apareixen juntament amb altres peces. D’altres només apareixen en un lloc concret. Quan fas una proposta de peces, les que apareixen en color verd són les que estan ben col·locades; les de color groc, són a la combinació, però en un altre lloc; les vermelles són peces que no formen part de la combinació oculta. I també tens 6 oportunitats per descobrir-la.

Ja veieu que en teniu per triar i per remenar. Són unes quantes propostes basades en unes mecàniques de joc molt semblants, però desenvolupades des de diferents punts de vista. Va, a jugar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Captcha loading...

Informació bàsica sobre protecció de dades:
Finalitat: registre de persones que comenten els continguts del blog de l’ICE.
Legitimació: consentiment de la persona interessada (art. 6.1.a RGPD).
Destinataris: amb el consentiment de la persona interessada es publicarà el seu comentari i el nom o sobrenom amb el qual s’ha registrat.
Drets de les persones interessades: es poden exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició al tractament i sol·licitud de la limitació del tractament adreçant-se a l’ICE.
Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç.