Jamboard: la pissarra interactiva de Google

Segur que alguna vegada heu sentit l’expressió jam session. És un terme anglès que pot traduir-se, literalment, com a sessió d’improvisació. Aquesta expressió fa referència a una improvisació musical que fa un grup, sense cap mena de preparació prèvia. Les jam sessions són consubstancials al jazz perquè són, històricament, el seu origen. És a dir, recreacions espontànies al carrer de melodies populars.

Doncs bé, si canviem la paraula session (sessió) per board (pissarra), obtenim jamboard, que es podria traduir com a pissarra d’improvisació. I la Jamboard de Google ja va una mica per aquí: és un espai compartit, a mode de pantalla, que permet que un grup de persones “improvisin” el contingut que s’hi pot posar a partir de les possibilitats que dona l’eina. En qualsevol cas, però, no hem de confondre l’aplicació Jamboard (gratuïta i que es pot utilitzar si es té un compte de Google) amb una pissarra digital interactiva de 55 polzades, tàctil, amb resolució 4K i que es pot utilitzar per a col·laboracions en línia mitjançant Google Workspace.

El màxim potencial de Jamboard de Google és que es tracta una pissarra virtual interactiva que permet als usuaris compartir idees, imatges i col·laborar entre ells en temps real. Per tant, es converteix en una eina ideal per a treballar de forma virtual en un mateix projecte compartit. Però també ens pot ser útil per a sessions de docència virtual on anem afegint contingut a mesura que avança la sessió. En aquest cas, però, si utilitzem una pantalla tàctil d’ordinador o de tauleta, l’experiència serà molt més rica.

Les funcionalitats que ens ofereix Jamboard són diverses. Podem destacar-ne algunes:

  • diverses eines d’escriptura: bolígraf, retolador, retolador fluorescent i pinzell,
  • goma d’esborrar,
  • eina per seleccionar els objectes que ja hem anat afegint a la pissarra,
  • notes adhesives, amb la possibilitat d’utilitzar diversos colors o de deixar el fons transparent,
  • afegir imatges des de diverses opcions: penjar-la, afegir-la per url, utilitzar la càmera, cercar imatges de Google, utilitzar imatges de Google Drive o de Google Fotos,
  • utilitzar diverses figures geomètriques,
  • escriure textos de diverses mides, colors i alineacions,
  • punter làser, amb el que podem destacar parts de la pissarra i que s’esborra al cap de pocs segons.

A més, cada “pissarra” que creem permet afegir fins a 20 marcs. Això fa que pensem en aquesta eina com una alternativa per a les nostres presentacions perquè podem tenir contingut preparat en diversos marcs que podrem anar completant a mesura que avanci la sessió.

I encara destaquem un parell de prestacions més que ens semblen especialment interessants:

  • Compartir una jam és molt senzill: simplement cal fer clic al botó superior dret amb el text Comparteix i escollir les opcions que s’ajustin més a les nostres necessitats.
  • La pissarra Jamboard està integrada a l’eina de videoconferències Meet. D’aquesta manera, en una de les nostres sessions de videoconferència, podem obrir una pissarra compartida on tothom hi podrà participar (tindrem la possibilitat, a més, d’obrir algunes de les pissarres que ja tinguem creades en el nostre perfil de Google).

Per tot plegat, es converteix en una molt bona opció si volem dissenyar una activitat participativa.

Proveu aquesta pissarra virtual interactiva. És molt simple d’utilitzar i molt potent a l’hora de crear de forma conjunta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Captcha loading...

Informació bàsica sobre protecció de dades:
Finalitat: registre de persones que comenten els continguts del blog de l’ICE.
Legitimació: consentiment de la persona interessada (art. 6.1.a RGPD).
Destinataris: amb el consentiment de la persona interessada es publicarà el seu comentari i el nom o sobrenom amb el qual s’ha registrat.
Drets de les persones interessades: es poden exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició al tractament i sol·licitud de la limitació del tractament adreçant-se a l’ICE.
Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç.