Flipgrid: posar cara i veu als debats d’aula

L’ús dels fòrums en docència és un bon recurs per provocar el debat a l’aula. Quan utilitzem una eina digital per gestionar fòrums (per exemple, la pròpia activitat Fòrum de Moodle) afegim, a més, trencar amb la limitació del temps i de l’espai perquè els nostres alumnes poden participar en el debat en qualsevol moment i des de qualsevol lloc. A continuació exposarem què és Flipgrid, i que ens permet realitzar.

Flipgrid és una eina que ofereix nous components als debats d’aula: la imatge i la veu de l’estudiant. I ho fa en forma de vídeo. Fem un cop d’ull a com funciona:

  • el professor o professora  crea una nova xarxa (grid) que pot correspondre, per exemple, al seu grup classe,
  • es proposa un nou tema (topic) de debat; aquest tema es proposa a partir del redactat d’un text i s’hi pot afegir una imatge, un vídeo o una gravació del propi professor o professora engrescant a participar en el debat,
  • es distribueix l’enllaç a través del mitjà que ens sigui més efectiu i ja ho tenim tot a punt,
  • els estudiants poden accedir al debat, veure el tema proposat i participar-hi tot gravant-se en format vídeo des del seu dispositiu mòbil o des d’un ordinador amb càmera i micròfon.

Poder veure la cara dels estudiants i escoltar la seva veu afegeix valor al debat, augmenta la motivació de les persones participants i personalitza les opinions aportades. Podríem dir que fa un debat més “fresc” i, sobretot, molt més pensat per afavorir la participació dels estudiant d’una forma més espontània.

El fet de poder accedir al debat des del propi dispositiu mòbil facilita la participació dels estudiants. I poder aportar la pròpia opinió tan sols fent el clic que activa la càmera acaba de trencar els darrers impediments perquè el debat tingui moltes aportacions.

Com la major part d’aplicacions en xarxa, podem trobar una versió gratuíta que ens permet crear una sola xarxa amb un nombre il·limitat de temes. La versió de pagament (65$/any) ens permetrà crear un nombre il·limitat de xarxes, respostes de fins a 5 minuts, la possibilitat de respostes entre estudiants i altres característiques avançades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...

Informació bàsica sobre protecció de dades:
Finalitat: registre de persones que comenten els continguts del blog de l’ICE.
Legitimació: consentiment de la persona interessada (art. 6.1.a RGPD).
Destinataris: amb el consentiment de la persona interessada es publicarà el seu comentari i el nom o sobrenom amb el qual s’ha registrat.
Drets de les persones interessades: es poden exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició al tractament i sol·licitud de la limitació del tractament adreçant-se a l’ICE.
Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç.