Obsidian: un segon cervell

El nostre cervell acaba acumulant una quantitat ingent d’informacions, dades i conceptes que es van relacionant entre ells i que es van complementant amb noves informacions, dades i conceptes que anem incorporant a partir de la lectura de llibres i d’articles, de tweets, de documentals, de converses…

Sovint se’ns fa difícil d’organitzar i de plasmar de forma entenedora allò que tenim als nostres caps perquè el nostre cervell no és lineal. I això sense comptar amb tot allò que acabem oblidant perquè la nostra memòria ja no dona per més. Doncs bé, Obsidian és una eina que actua com un segon cervell. Es tracta de construir un sistema per recollir, refinar i processar idees que vas trobant o generant a mesura que vas interactuant amb l’entorn. En lloc de recordar només la bona idea que has llegit en una publicació, la poses al teu segon cervell i la vincules a altres idees que tinguis. Si ho vas fent de forma periòdica, obtindràs una xarxa de notes que condueixen a nous coneixements.

El seu ús bàsic és molt simple: cal anar creant notes que incloguin [[conceptes]] entre un doble claudàtor. Cadascun d’aquests conceptes es converteix en una nova nota que es pot editar i que queda vinculada a la nota d’origen. D’aquesta manera es va construint una xarxa de conceptes que es van relacionant entre ells.

Exemple de notes creades amb Obsidian

I tot el que has creat es converteix en hipertext a través del que pots anar navegant. Però el millor de tot, probablement, és la visió gràfica de la xarxa que et permet veure quins conceptes estan relacionats entre ells (fixeu-vos en la imatge superior).

Si en voleu descobrir el funcionament bàsic, el millor serà veure els vídeos que han preparat des de Linking your Thinking. I si voleu aprofundir una mica més, podeu fer un cop d’ull al canal de YouTube d’Obsidian Office Hours on trobareu explicacions sobre possibles usos i aplicacions.

Ara ja no teniu excusa per no tenir un segon cervell, per a vosaltres, per sempre!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...

Informació bàsica sobre protecció de dades:
Finalitat: registre de persones que comenten els continguts del blog de l’ICE.
Legitimació: consentiment de la persona interessada (art. 6.1.a RGPD).
Destinataris: amb el consentiment de la persona interessada es publicarà el seu comentari i el nom o sobrenom amb el qual s’ha registrat.
Drets de les persones interessades: es poden exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició al tractament i sol·licitud de la limitació del tractament adreçant-se a l’ICE.
Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç.