ChatGPT: una sacsejada a la docència!

La intel·ligència artificial (IA) és una branca de l’informàtica que es dedica a desenvolupar algoritmes i sistemes que poden realitzar tasques que normalment requereixen intel·ligència humana, com ara el raonament, la comprensió del llenguatge, l’aprenentatge automàtic, la percepció i la capacitat de prendre decisions. Això es pot aconseguir mitjançant la simulació de les capacitats cognitives humanes en ordinadors. Hi ha diverses aplicacions de l’IA, com ara els sistemes de recomanació, els assistents virtuals, els vehicles autònoms, la robòtica i la medicina.

ChatGPT és una aplicació de la intel·ligència artificial (IA) coneguda com a generació de llenguatge. Utilitza un algoritme de generació basat en transformadors per generar text coherent i fluït en resposta a una entrada d’usuari. El model ha estat entrenat amb un gran conjunt de dades de text per aprendre a generar text que sembli produït per un ésser humà. Això es pot fer gràcies a l’aprenentatge automàtic, una tècnica d’IA que permet als models aprendre i millorar a mesura que s’alimenten amb més dades.

Hi ha diverses maneres en què es pot utilitzar ChatGPT en la docència universitària:

 1. Generació de material de lectura: ChatGPT pot ser utilitzat per generar textos relacionats amb el temari de la classe, com ara resums de capítols de llibres o articles de recerca. Això pot ser útil per als alumnes que necessiten més material per ampliar el seu coneixement sobre un tema.
 2. Generació de preguntes: ChatGPT pot ser utilitzat per generar preguntes de reflexió o preguntes d’examen per ajudar als alumnes a preparar-se per a les avaluacions.
 3. Generació de respostes: ChatGPT pot ser utilitzat per generar respostes a preguntes que els alumnes poden fer en classe o per ajudar a respondre preguntes d’examen.
 4. Generació de tasques escrites: ChatGPT pot ser utilitzat per generar tasques escrites com ara redaccions o resums, que poden ser assignades als alumnes per ajudar-los a desenvolupar les seves habilitats d’escriptura.
 5. Generació de diàlegs: ChatGPT pot ser utilitzat per generar diàlegs en un idioma estranger per ajudar als alumnes a practicar la seva comprensió oral i la seva expressió oral.

És important tenir en compte que, com que ChatGPT es basa en un gran conjunt de dades de text, els resultats depenen de les dades que ha estat entrenat el model, i no sempre pot ser aplicable a totes les situacions, es recomana revisar les respostes abans de ser utilitzades en la docència.


Què us sembla el que us hem explicat fins ara? Doncs, de fet, nosaltres no hem escrit ni una sola lletra. Tot el que hi ha escrit per sobre d’aquesta línia ha estat generat per ChatGPT. I no hem canviat res (ni tan sols alguna falta d’ortografia just a la primera línia del text). Mireu si ens ha estat senzill escriure aquesta entrada avui.

Bruixeria? Ho sembla. Salt al futur? Podria ser. La realitat, però, és que és la constatació de cap on ens pot portar la IA.

En aquest exemple, nosaltres només hem hagut de plantejar les preguntes a ChatGPT:

 • Explica breument què és la intel·ligència artificial.
 • ChatGPT i la intel·ligència artificial
 • Com puc utilitzar ChatGPT en la docència universitària?

I sí, ChatGPT entén la llengua catalana. I pot generar textos narratius, o científics, o poesia… I això només és el començament…

Recentment escrivíem una entrada sobre la generació d’imatges a partir d’IA (Un tastet d’Intel·ligència Artificial), i podia semblar una curiositat. Avui parlem de generació de textos. I això ens planteja molts interrogants relacionats amb la docència, sigui del nivell que sigui. Com podrem discriminar si un text ha estat escrit per un estudiant o per IA? Com podem controlar les produccions de l’estudiantat? Com afecta a l’avaluació que tenim plantejada per a les nostres assignatures?

Probablement la IA ens generarà pors i dubtes com a docents. Una bona sacsejada! És urgent encetar un debat sobre IA i docència i, més enllà de les pors i els dubtes, ens cal capgirar (un cop més) el nostre punt de vista per convertir la IA en una aliada dels processos d’aprenentatge. O és que ja hem perdut la memòria de les sacsejades que van suposar la televisió, els vídeos, internet, “El rincón del vago”, els videojocs, YouTube…

___

Enllaços referenciats:

Així, què? En parlem?

2 Comments

 1. Com a docent em preocupa molt que se’n faci un abús, suposo que tota nova innovació té la part positiva i la negativa. Crec que les noves generacions pequen de reflexionar poc, i escriure a ma encara menys, amb totes les avantatges que això comporta a les nostres connexions neuronals i als aprenentatges en base a escoltar, raonar i decidir, perquè el seu món és tecnologia en la majoria dels àmbits Penso que hem de proposar eines d’habilitats comunicatives orals i escrites fomentant l’escriptura creativa perquè siguin persones amb capacitat de crítica en la línia de diversitat, equitat i inclusió i, sobretot, sabent raonar, justificar i saber connectar emocionalment amb tots els seus pensaments, discursos i aportacions a les classes. Si no treballem la reflexió personal amb debats i tertúlies, dinàmiques de grup SENSE MÒBILS i PORTÀTILS estarem creant una societat poc humana i excessivament robotitzada. Si no inspirem l’estudiant a pensar per elles i ells mateixos, em penso que no provocarem una societat futura amb professionals que tinguin un lideratge personal transformador.
  Bé, és el que jo penso al respecte ja que heu convidat a expressar opinions.

  1. Benvolguda Neus,
   Moltes gràcies pels teus comentaris. Creiem que el que expresses és un sentiment molt estès entre la comunitat docent. La realitat és que tots aquests avenços tecnològics han vingut per quedar-s’hi. Ja els tenim aquí i evolucionen a un ritme vertiginós. El repte que se’ns planteja es centra en veure de quina manera la podem integrar en els processos d’aprenentatge per treballar, precisament, per aquestes competències que són tan importants actualment: comunicació efectiva, col·laboració, esperit crític, resolució de problemes… En definitiva hem de deixar de veure les tecnologies (la intel·ligència artificial entre elles) com a enemigues per transformar-les en les nostres aliades. I això no és fàcil. No ens ho posen gens fàcil.
   En les entrades sobre recursos digitals de l’ICEberg procurem mostrar les tecnologies des del punt de vista més amable, conscients que no sempre s’hi veuen (o s’hi comporten).
   Està clar que cal obrir espais de debat per veure com les podem incorporar en el món docent de forma natural. Des de l’ICE treballem per oferir aquests espais de debat. En el cas de la Intel·ligència Artificial també serà així. I no podem esperar massa…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Captcha loading...

Informació bàsica sobre protecció de dades:
Finalitat: registre de persones que comenten els continguts del blog de l’ICE.
Legitimació: consentiment de la persona interessada (art. 6.1.a RGPD).
Destinataris: amb el consentiment de la persona interessada es publicarà el seu comentari i el nom o sobrenom amb el qual s’ha registrat.
Drets de les persones interessades: es poden exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició al tractament i sol·licitud de la limitació del tractament adreçant-se a l’ICE.
Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç.